Za co Pakistanki kochają sok pomidorowy? Intensywnie nawilża i odżywia skórę, wybiela i redukuje przebarwienia, a także regeneruje i odmładza. Nic dziwnego, że używają go nie tylko do mycia twarzy, ale także w produkcji domowej roboty kremów upiększających.
Gdybym miała wybrać dla mojej twarzy tylko jeden składnik z całej natury, to byłby to właśnie pomidor! Pakistański krem pomidorowy zrobisz sama w domu i to zaledwie w 5 minut. Jest bogaty w witaminy młodości – E i C.
Potrzebujesz:
- sok z połówki świeżego pomidora (około 2,5 łyżeczki)
- łyżeczkę miodu
- łyżkę wody różanej
- pół łyżeczki oleju migdałowego
- łyżeczkę gliceryny
- 2-3 łyżki żelu aloesowego
Połówkę pomidora zetrzyj na tarce i wymieszaj z wodą różaną. Powstałą masę przetrzyj przez sitko, a do uzyskanego soku dodaj miód, glicerynę i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj i dodaj żel aloesowy. Ponownie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego żelu. Przechowuj w lodówce do 20 dni. Nakładaj na twarz dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Efekty zobaczysz już po 3-5 dniach stosowania.
Bye, witches!